Nachtduiken, doen!!!!

Geplaatst op 05 nov 2013

Vrijdagavond,  6 September, clubduik op Tholen, Bergsediepsluis.

Het is al koud aan de buitenkant van de dijk. Vooral de wind is de boosdoener.    Instaan voor de veiligheid duurt dan lang. In het water is het een stuk aangenamer, dus er worden duiken van drie kwart tot een vol uur gemaakt.

Na de duik komen de verhalen los, goed zicht,  kleine sepia’s en grote zeebaarzen gezien. Kreeft natuurlijk ook.Harders, of was het toch zeebaars ? Hoe zit het ook al weer met de rugvinnen ? Een zeebaars heeft  twee gescheiden, ongeveer even lange, rugvinnen.Op het kieuwdeksel zit een zwarte stip. Een diklipharder heeft een klein bekje met een erg dikke bovenlip. Ook twee rugvinnen,  maar heel kort. De voorste is driehoekig van vorm en heeft maar vier vinstralen.  Grote schubben. De bovenste helft is donkerder dan de onderste.

Tijdens het omkleden wordt het duidelijk dat er slechts vijf mannen overblijven voor de geplande nachtduik op het Goese sas. De groep vertrekt richting café en tunnel en wij naar het sas. Het valt mee op het sas. De wind is  wat gaan liggen en mijn pak is nog droog ! Als ik ergens een hekel aan heb is het wel een nat pak aandoen om 23.00 uur.

Buddy paren Frank en Jeroen,  Martin en ik, begeleid door Prudent. We worden beloond ! Prima zicht, over het aantal meters zijn de meningen verdeeld. Prudent gaat zonder buddylijn mee. Het zicht is zo goed dat we genoeg hebben aan het licht van de lampen. Ook hier zitten er op bijna elk plekje zand  mini sepia’s. Prudent vindt er een die een tongetje aan het verslinden is. De sepia vlucht voor onze lampen, maar laat het tongetje niet los. Dan vinden we tussen de vele kreeften een familielid, een Galathea strigosa. Nederlandse naam is mij niet bekend. Volgens de beschrijving  is de lengte maximaal 12 cm., maar meestal kleiner. Scharen ongeveer anderhalf maal zo lang als het lichaam. Kleur, rood met blauwe strepen. Habitat: onder stenen en rotsen. In ons geval dus tussen de oesters. N.B.: Agressief.

Zoals vaak met zulke dingen, als je er èèn ziet, zie je er meer. Het zit er vol mee.  Alleen zie je ze overdag veel minder.  Na 55 minuten op maximaal 8 m. diepte zoeken we de kant op om met onze mede duikers de ervaringen uit te wisselen.

We zijn het er snel over eens. Nachtduiken loont de moeite. Vaak minder wind, de maan over het water, goed zicht en veel leven. Sfeer.  Het lijkt wel een sprookje.Toch maar eens doen !

auteur: Ies van Haneghem