SS Thistlegorm

Geplaatst op 09 feb 2014

SS Thistlegorm.

Type: Stoomschip, enkel schroefs.

Tonnage: 4898

Lengte: 415 voet, 126 m.

Gebouwd voor de Albyn Line voor 115,000 engelse ponden en gedeeltelijk gefinancierd door de Britse regering werd het schip in April 1940 te water gelaten. De Thistlegorm werd geklasseerd als bewapend vrachtschip.

De bewapening bestond uit een 4.7-inch(120mm) stuk luchtafweer geschut en een zwaar machine geweer op het achterdek.

Na drie succesvolle reizen vertrok ze op 2 Juni 1941 vanuit Glasgow met bestemming Alexandri√ę, Egypte. De lading bestond o.a. uit Bedford trucks, Norton en BSA motoren, Bren guns, munitie, laarzen, elektronica en vliegtuig onderdelen voor de Western Desert Force . Een onderdeel van het nieuw gevormde Achtste Legerkorps van de geallieerden, onder Generaal Montgommery. Voor de Egyptische Spoorwegen werden aan dek 2 stoomlocomotieven met kolen en water tenders meegenomen. Aan elke kant van het schip √®√®n. De bemanning van kapitein ¬†Ellis was aangevuld met 9 man marine personeel voor de bediening van het geschut.

Gedwongen door het overwicht van de Italiaanse en Duitse luchtmacht en marine in het Middellandse Zee gebied  vertrok het schip in konvooi via Kaapstad, waar gebunkerd werd, richting Suez kanaal. In Kaapstad werd de lichte kruiser HMS Carlisle aan het konvooi toegevoegd. Ten gevolge van een botsing in het Suez kanaal moest het konvooi voor anker op de Safe Anchorage F, bij Ras Muhammad. Samen met de HMS Carlisle.

In september 1941 vormden de geallieerden een groot leger in Egypte en de Duitse inlichtingen dienst vermoedde dat er troepen aangevoerd zouden worden via de Rode Zee. Twee Heinkell He-111 vliegtuigen van de basis op Kreta waren op zoek naar een troepen transport schip, maar konden niets vinden. Op de terug vlucht zag een van de toestellen het konvooi voor anker liggen en liet twee bommen op het grootste schip vallen. Op 6 oktober om 0130 uur troffen beide bommen ruim no.4 net voor het achterschip. De bommen en de exploderende munitie in  ruim 4 deden het schip zinken. Vijf man Royal Navy en vier zeelieden verloren het leven. De overlevenden werden door de HMS Carlisle gered.  De lading bleef in het schip, maar de beide locomotieven werden door de explosie weggeslingerd.

In 1955 vindt Cdt. Jaques-Yves Cousteau met behulp van locale vissers het wrak. Er worden een aantal voorwerpen geborgen waaronder een motorfiets, de safe van de kapitein en de scheepsbel. Tot dat een 40-tal jaren later het duiktourisme zich begint te ontwikkelen in Sharm el-Sheikh komen alleen de vissers nog bij het wrak.

Het goede zicht en de ligging van het wrak tussen 15 en 30¬† meter diepte ¬†maken het voor een geoefende duiker mogelijk er zonder speciale uitrusting op te duiken. In ruim no.1 vind je BSA motorfietsen, laarzen, Morris auto‚Äôs, banden en Lee Enfield MK III geweren. ¬†In ruim no.2 Bedford trucks, Norton en BSA motoren, Morris auto‚Äôs, laarzen, vliegtuigvleugels en andere onderdelen. Ook vind je er kleinere bewapende voertuigen. Ruim no.3 bevat munitie, granaten, mijnen en bommen. √ą√®n van de stoomlocomotieven ligt aan de bakboord kant naast het ontplofte ruim no. 4. De andere aan de stuurboord kant ter hoogte van ruim no. 2.

Ondanks de bescherming van meerdere organisaties heeft het wrak veel te lijden van het duiktoerisme. Er wordt nog steeds op geankerd, de boeien die er gelegd zijn waren ongeschikt of ze verdwenen en werden ergens anders voor gebruikt.  IJzer roest,  de zee breekt alles af, maar toch blijft het een van de tien mooiste duik plaatsen van de wereld. Met een beetje geluk bezoeken ook zeeschildpadden, barracuda’s, congers, steenvissen en een massa kleinere soorten zee dieren samen met jou het wrak. Location: Safe anchorage F in the Straits of Gubal.

Thistlegorm map

Position: Sha’ab Ali  27 48.800 N / 33 55.250 E

p.s. Volgens Admiralty record AFO 1524/41 bestaat de bewapening uit een 4 inch (101 mm) kanon en een 3 inch (77 mm) lucht afweer geschut.

Ies van Haneghem

Bronnen; www.ssthistlegorm.com    www.wrecksite.eu  www.red-sea-shadow.com

Film 1, Film 2, Film 3, Film 4.